Les conseqüències de no reciclar

Les persones, amb independència del camp en el qual ens desenvolupem o de les tasques que realitzem diàriament, hem d’involucrar-nos de manera activa per tractar de frenar els problemes que amenacen el medi ambient. Reciclar és una de les primeres accions que podem posar en pràctica. No obstant això, hem de començar per tirar per terra algunes excuses com la falta d’espai a casa o la gestió de diversos poals alhora. Quines són les conseqüències de no reciclar?

Vegem ací algunes de les més notòries:

1) Falta d’espai per al tractament de residus:

Si no reciclàrem, els residus augmentarien considerablement fins que no hi haguera espai per a tractar-los i classificar-los. Algunes ciutats contemporànies, com per exemple algunes capitals del Regne Unit, ja s’enfronten a este problema. Este fet, podria generar més contaminació i problemes de salut derivats de la mala qualitat de l’aire.

2) Desaparició dels recursos naturals:

No reciclar té com a conseqüència directa un augment considerable de la producció dels productes que consumim diàriament, el que suposa un major ús de recursos naturals com l’aigua i l’energia elèctrica. Si estos escassejaren, pujarien de preu i, a llarg termini, podrien desaparèixer en certes regions del món.

3) Augment de la pol·lució:

Les deixalles o materials que no es reciclen han de ser incinerats en el menor temps possible. Açò genera cendres i gasos tòxics que augmenten els nivells de contaminació en l’aire i generen al seu torn problemes respiratoris per als habitants de ciutats o regions senceres. Però no és solament açò; també hi ha un augment dels gasos d’efecte hivernacle, que eleva la temperatura mitjana de la Terra i incideix directament en l’escalfament global.

4) Desaparició d’ecosistemes i hàbitats naturals:

Per a aconseguir els recursos naturals que satisfacen la demanda de productes, que sense el reciclatge seria cada vegada major, les empreses haurien d’irrompre en els ecosistemes que fins al moment s’han mantingut verges. És a dir, augmentaria la desforestació de boscos i reserves naturals, l’ús de productes químics i conservants i, per tant, la desaparició d’espècies animals i vegetals que tenen com a hàbitat estos espais.

A més d’estes conseqüències directes, existeixen unes altres de caràcter indirecte. Per exemple, la contaminació del planeta no afecta només a la nostra salut, també afecta a la salut del planeta. La contaminació és una de les causes del canvi climàtic, que en les últimes dècades ha provocat altres conseqüències com els desplaçaments forçosos per qüestions naturals. Encara que no hi ha dades exactes, s’estima que més de 19 milions de persones han hagut d’abandonar les seues llars per causes climàtiques com inundacions o sequeres, entre d’altres.

Les conseqüències de no reciclar ja podem veure-les en el món contemporani, especialment en aquelles regions on no és una pràctica quotidiana ni es destinen recursos per a generar consciència sobre la seua importància. Les imatges mostren moltes vegades la cara real dels problemes.

 

No Comments

Post A Comment